Pahanhajuinen hengitys on yleinen ongelma

Pahanhajuista hengitystä kutsutaan lääketieteen termein myös halitoosiksi. Tämä ikävä vaiva esiintyy kaikenikäisillä miehillä ja naisilla. Tutkimusten mukaan pahanhajuinen hengitys vaivaa lähes 50 prosenttia väestöstä.


Pahanhajuisen hengityksen hoidoksi ehdotetaan edelleen hyvin samanlaisia kotikonsteja kuin jo 2 000 vuotta sitten. Niitä ovat esimerkiksi runsas juominen, lepo ja persiljan syöminen. Pahanhajuinen hengitys voi olla hankalaa myös sosiaalisesti, sillä pahanhajuinen hengitys - tai huoli siitä - voi heikentää huomattavasti itsevarmuutta. Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan edes tiedä hengityksensä epämiellyttävästä hajusta. Ihminen tottuu näet helposti oman elimistönsä hajuihin.

Dålig andedräkt

Pahanhajuisen hengityksen syynä suuontelon bakteerit

On yleinen väärinkäsitys, että pahanhajuinen hengitys johtuisi mahan toiminnasta. Itse asiassa syynä ovat lähes aina suuontelon bakteerit. Käytännössä kenen tahansa hengitys voi olla epämiellyttävän hajuinen jossain vaiheessa elämää.


Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu ja miten haju muodostuu?

Hengityksen epämiellyttävä haju johtuu suuontelossa, hampaiden välissä ja kielen taka­osassa kasvavista bakteereista. Kun bakteerit hajottavat esimerkiksi ruoantähteitä, syntyy epämiellyttävän hajuisia rikkikaasuja, jotka tekevät hengityksen pahanhajuiseksi. SB12 neutraloi näitä kaasuja ja ehkäisee niiden muodostumista.

Lähes 90 prosentissa tapauksista hengityksen epämiellyttävä haju muodostuu suussa. Syynä voi olla puutteellinen suuhygienia, ientulehdus, hampaan tukikudosten tulehdus (parodontiitti) tai suun kuivuminen. Tietyt lääkitykset ja stressi voivat vähentää syljeneritystä, mikä taas tekee hengityksen pahanhajuiseksi. Aamulla lähes kaikkien hengitys on tunkkainen, mikä johtuu syljenerityksen vähenemisestä ja bakteerikannan muuttumisesta yön aikana.

Viitteet:

1. Tonzetich J. Production and origin of oral malodor: a review of mechanismsl and methods of analysis. Journal of periodontology (1977)48:13-20

2. Quuirynen M. Management of oral malodour. J Clin Periodontol (2003)30 (Suppl.5)17-18.

3. Wåler S.M, Jonski G, Young A and Rölla G. Halitosis -nytt om diagnostikk og behandling. Odontologi (2001).


Visste du att

Mikä on SB12?

SB12 on suuvesi, jonka ainutlaatuinen ja patentoitu koostumus neutraloi ja estää pahanhajuista hengitystä aiheuttavan aineen esiintymisen.