scientifically-proven

Pahanhajuinen
hengitys

Pahanhajuinen hengitys - merkittävä sosiaalinen haitta

Pahanhajuista hengitystä kutsutaan lääketieteen termein myös halitoosiksi. Tätä ikävää vaivaa esiintyy kaikenikäisillä miehillä ja naisilla. Tutkimusten mukaan pahanhajuinen hengitys vaivaa lähes 50 prosenttia väestöstä. Tutkimukset osoittavat, että pahalta haiseva hengitys on merkittävä sosiaalinen haitta. Hengityksen epämiellyttävä haju vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoon, vaikeuttaa sosiaalista elämää ja heikentää siten elämänlaatua1.

Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan tiedä hengityksensä epämiellyttävästä hajusta, sillä ihminen tottuu helposti oman elimistönsä hajuihin. Läheisellekin ihmiselle voi olla vaikea hienovaraisesti vihjata, että hengitys haisee.

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Hengityksen epämiellyttävä haju johtuu suuontelossa, hampaiden välissä ja kielen taka­osassa kasvavista bakteereista. Kun bakteerit hajottavat esimerkiksi ruoantähteitä, syntyy epämiellyttävän hajuisia rikkikaasuja, jotka tekevät hengityksen pahanhajuiseksi. Erityisen pahanhajuista hengitystä voivat aiheuttaa esimerkiksi alkoholi, kahvi, valkosipuli ja tupakka.

Lähes 90 prosentissa tapauksista hengityksen epämiellyttävä haju muodostuu suussa. Syynä voi olla puutteellinen suuhygienia, ientulehdus, hampaan tukikudosten tulehdus (parodontiitti) tai suun kuivuminen. Tietyt lääkitykset ja stressi voivat vähentää syljeneritystä, mikä taas tekee hengityksen pahanhajuiseksi. Aamulla lähes kaikkien hengitys on tunkkainen, mikä johtuu syljenerityksen vähenemisestä ja bakteerikannan muuttumisesta yön aikana.

PAHANHAJUINEN HENGITYS - SOSIAALINEN JA TERVEYDELLINEN HAITTA

Pahanhajuista hengitystä aiheuttaa pääasiassa kolme eri rikkiyhdistettä, joita muodostuu bakteerien pilkkoessa ruoantähteitä. Yksi näistä rikkiyhdisteistä on nimeltään metyylimerkaptaani ja sillä on havaittu yhteys myös ientulehdusten esiintyvyyteen2. Pahanhajuinen hengitys ja sitä aiheuttavat rikkiyhdisteet voivat siis muodostaa sosiaalisen vaivan lisäksi haittaa myös suun terveydelle.

MIKÄ AVUKSI?

Tieteellisesti tutkittu SB12-suuvesi on kehitetty neutraloimaan pahanhajuista hengitystä aiheuttavat rikkiyhdisteet. SB12:n voimakas vaikutus neutraloi kaikki kolme pahanhajuista hengitystä aiheuttavaa rikkiyhdistettä ja tuo ensiluokkaisen raikkaan hengityksen 12 tunniksi - aamusta iltaan. Jos epäilet syyksi suun tulehdusta tai sairautta, kannattaa käydä hammaslääkärissä.

KATSO TÄÄLTÄ, MITEN SB12 VAIKUTTAA

1. Andrea Zürcher, Andreas Filippi, Dept of Oral Surgery, University of Basel. ‘Findings, Diagnoses and Results of a Halitosis Clinic over a Seven Year Period’. Schweiz Monatsschr Zahnmed. [Swiss Monthly Journal of Dentistry] 3/2012.

2. I Kleinberg, G Westbay: Salivary and metabolic factors involved in oral malodor formation J Perio 1992;63:768-775Asiantuntijoiden mielipiteitä pahanhajuisesta hengityksestä.

Professori Stefan Renvert halitoosipotilaista:

Älä epäröi auttaa potilastasi arkaluontoisen ongelman kanssa. 

Halitoosiin liittyvä sosiaalinen stigma tekee siitä niin arkaluonteisen aiheen, että jopa hammas- ja suunhoidon ammattilaisten saattaa olla hankalaa ottaa asia puheeksi.

Vain 9 % ihmisistä työelämässä mainitsisi kollegalleen hänen pahanhajuisesta hengityksestään, kun taas yksi viidestä antaisi vain hienovaraisia vihjeitä esimerkiksi tarjoamalla pastillin. Loput eivät mieluummin ottaisi asiaa esiin lainkaan vaan tyytyisivät välttelemään kyseistä henkilöä kokonaan. i Pahanhajuinen hengitys ei ole yhteiskunnassamme asia, josta voidaan puhua avoimesti ja suoraan.

Vaikka sinusta saattaa tuntua, että tungettelisit potilaan henkilökohtaiselle reviirille,  velvollisuutesi suun- ja hammashoidon ammattilaisena on  keskustella potilaasi kanssa pahanhajuisesta hengityksestä.

Syventyäksemme tarkemmin aiheeseen puhuimme professori Stefan Renvertille, joka on tunnettu asiantuntija peri-implantiitti-, paradontiitti- ja halitoositutkimuksen aloilla, joiden parissa hän on tuottanut yli 100 vertaisarvioitua julkaisua.

“Kokemuksieni mukaan suurin osa potilaista ei tiedä, että heillä on tämä ongelma“, Professori Renvert toteaa. “Uskon, että moni pelkää loukkaavansa toista huomauttaessaan pahanhajuisesta hengityksestä. Tästä syystä monet halitoosista kärsivät eivät tiedosta, että heidän hengityksensä haisee“.

“Tämä on yksi syy, miksi meidän suun- ja hammashoidon ammattilaisina on informoitava potilaitamme halitoosista“.

Professori Renvert painottaa, että hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen on ensimmäinen asia, josta suunhoidon ammattilaisten on kerrottava potilailleen. Hyvä suuhygienia ei kuitenkaan usein riitä pitämään pahanhajuista hengitystä loitolla.

“On olemassa potilaita, jotka eivät pääse eroon pahanhajuisesta hengityksestä pesemällä hampaita ja käyttämällä hammaslankaa“, professori Renvert kertoo. “Tällaisissa tapauksissa käännymme kielen kaapimisen tai suuvesien puoleen“.

Kun kysyimme professorilta millä perusteella hän valitsee suosittelemansa suuvedet, hän vastasi: “Suosittelen luonnollisesti ainoastaan tieteellisissä tutkimuksissa tehokaaksi todettuja tuotteita. Sellaisia on nykyään useita markkinoilla, esimerkiksi Halita, UltraDEX ja SB12.

Useiden suuvesimerkkien tehoa käsitelleessä tutkimuksessa osoitettiin, että klooriheksidiinin ja sinkkiasetaatin matalapitoinen yhdistelmä on tehokas kukistamaan suun rikkikaasuja, jotka aiheuttavat pahanhajuisen hengityksen. ii SB12:ta voidaan siis suositella pahanhajuisen hengityksen hoitoon ja ehkäisyyn.

Vaikka halitoosi on yhä arkaluonteinen aihe, professori Renvert kehottaa ammattilaisia sysäämään omat epäröintinsä syrjään auttaakseen potilaitaan.

“Vaikka sinusta tuntuisi, että tunkeilisit potilaan henkilökohtaiselle reviirille, on sinun rohkaistuttava puhumaan pahanhajuisesta hengityksestä potilaan omaksi parhaaksi“, professori opastaa. “Auttamalla potilaita pääsemään eroon pahanhajuisesta hengityksestä todella parannat heidän sosiaalista elämäänsä ja kohennat heidän elämänlaatuaan“. 

Seuraavan kerran, kun sinusta tuntuu edes hitusen epämukavalta ottaa pahanhajuinen hengitys puheeksi potilaasi kanssa, ajattele sitä häpeän tunnetta, jonka heidän vaivansa heille aiheuttaa. Ajattele, kuinka palkitsevaa olisi vahvistaa heidän itseluottamustaan tarjoamalla ongelmaan niin yksinkertainen ja tehokas ratkaisu kuin SB12.

i ICM Market research conducted amongst 2014 consumers, August 2012

ii Thrane, Jonski & Young: Comparable effects of various commercially available mouth rinse formulations on halitosis (2010)various commercially available mouth rinse formulations on halitosis (2010) 


Uusi ase taistelussa pahanhajuista hengitystä vastaan

Haastateltavana tohtori Thomas Norlin

Pahanhajuinen hengitys on yleinen ongelma, josta kärsivät kaikenikäiset miehet ja naiset. On arvioitu, että noin 25 % ihmisistä kärsii pahanhajuisesta hengityksestä jatkuvasti1.. Tällä ongelmalla voi olla psykologisia seuraamuksia, ja se voi vaikuttaa vakavasti yksilön itsevarmuuteen sosiaalisissa tilanteissa.

Tohtori Thomas Norlin työskentelee Esthetique Dental -praktiikallaan Shrewsburyssä. Hän on syntynyt Ruotsissa, valmistunut hammaslääkäriksi Tukholmassa vuonna 1998 ja erikoistunut implantologiksi vuonna 2001.  Sen lisäksi, että hänen tekstejään on julkaistu useissa tunnetuissa tieteellisissä julkaisuissa, hän kuuluu siihen joukkoon hammaslääkäreitä, jotka kehittivät uuden, innovatiivisen SB12-suuveden. SB12 on kansainvälisesti markkinoitu ja kliinisesti tutkittu tuote pahanhajuista hengitystä vastaan. 

“Olen työskennellyt SB12-projektin parissa vuodesta 2002 saakka“, Thomas kertoo.  “Kiinnostuin pahanhajuisesta hengityksestä, kun useat potilaat kyselivät siitä. Tajusin, etten tiedä mitä se on, mikä sen aiheuttaa ja miten sitä olisi parasta hoitaa. Tämä havainto johti minut tekemään hieman tutkimusta aiheesta. Mitä enemmän luin, sitä vahvemmin ymmärsin, ettei meille opetettu juuri mitään pahanhajuisesta hengityksestä yliopistossa. Tutkittuani aihetta lisää aloin ymmärtää, miksi suurin osa tuotteista ei oikeasti tehoa pahanhajuiseen hengitykseen. Tämä  johtuu siitä, että tuotteet ovat suunniteltu peittämään pahanhajuinen hengitys, eivätkä ne ratkaise vaivan taustalla piileviä ongelmia. Suositellessani useita tuotteita potilailleni huomasin heidän palaavan valittamaan tuotteiden tehottomuudesta ja vaatimaan rahojaan takaisin. Tämän tapahtumaketjun seurauksena syntyi yhteyteni tuotteeseen, josta myöhemmin tuli SB12. “

“Idean saatuaan Thomas alkoi pian yhteistyöhön Oslon yliopistossa työskentelevien kollegoidensa kanssa, missä SB12:n patentoitu koostumus kehitettiin. Markkinoille tuotteen toi ruotsalainen lääkeyritys, joka työskenteli yhdessä alkuperäisen ryhmän kanssa kehittääkseen tuotteen brändiä ja markkinointia ennen tuotteen ensimmäistä lanseerausta Ruotsissa.  Tulosten oltua erinomaisia ei kestänyt kauaakaan, kun  tuote lanseerattiin Norjassa ja Suomessa.  Tuotteen huomattavan menestyksen seurauksena Skandinaviassa, Meda Pharmaseuticals on lanseerannut SB12:n useilla Euroopan markkinoilla.

“Hammaslääkärin on hyvin tärkeää pystyä työskentelemään tuotteen kanssa, johon luottaa“, Thomas jatkaa. “Tämä tarkoittaa sitä, että potilaan tullessa hakemaan apua ongelmaansa, voit todella auttaa häntä melko helposti. Minun näkökulmastani SB12-suuveden kehittämisessä mukana oleminen on ollut aivan loistavaa kahdestakin syystä: olen itse saanut oppia paljon pahanhajuisesta hengityksestä, ja on hyvin tyydyttävä tunne pystyä auttamaan potilaita, jotka kärsivät tästä vakavasta ongelmasta“.

“Pahanhajuisesta hengityksestä kärsiviä potilaita ohjeistetaan yleensä harjaamaan hampaat säännöllisesti ja varmistamaan, että myös kieli tulee harjattua. Tästä saattaa olla jotain apua pahanhajuiseen hengitykseen, mutta sillä ei  saavuteta vielä neutraalinhajuista hengitystä. SB12 puolestaan ihan oikeasti tehoaa – tämä on osoitettu todeksi kerta toisensa jälkeen kliinisissä kokeissa. SB12:n käyttö vähentää hengityksen pahaa hajua niin, ettei se ole enää ihmisen hajuaistilla havaittavissa.

“Hammaslääkärinä minusta on mahtavaa, jos voin tarjota apua sitä tarvitseville henkilöille. He käyttävät tuotetta ja palaavat pyytämään lisää sen sijaan, että pyytäisivät rahojaan takaisin niin kuin muiden tuotteiden kanssa.“

Thomasille matka alkuperäisestä ideasta tuotekehityksen kautta aina lanseeraukseen asti on ollut haastava, mutta äärimmäisen palkitseva. Useimmille pahanhajuiseen hengitykseen liittyy kenties aina tietty stigma, mutta ainakin nyt SB12:n myötä ongelmaan on tarjolla tehokas ratkaisu. Kyseessä on ratkaisu, joka sopii kenelle tahansa; pahanhajuisesta hengityksestä pitkään kärsineille ja niille, jotka vain haluavat saada raikkaan hengityksen tuoman lisäpotkun päiväänsä.

“Kokemuksieni mukaan potilaamme jakautuvat kahteen kohderyhmään. On niitä vakavampia potilastapauksia, joissa henkilö on kärsinyt pahanhajuisesta hengityksestä niin pitkään, ettei edes itse huomaa vaivaansa. Nämä henkilöt kuulevat usein jatkuvasti ongelmasta perheiltään tai ystäviltään ja etsivät siksi pitkäaikaiskäyttöön sopivaa ratkaisua. Toinen kohderyhmä koostuu henkilöistä, jotka ovat huolissaan pahanhajuisesta hengityksestä, mutta eivät kärsi siitä jatkuvasti. Nämä henkilöt voivat käyttää SB12-suuvettä varmistaakseen raikkaan hengityksen – kenties ennen treffejä, kokousta tai tapaamista. On itsestään selvää, että kaikkien suu haisee joskus epämiellyttävältä, joten näille potilaille kyseessä on itsevarmuuden kohotus ja takuu siitä, että heillä on raikas hengitys silloin, kun he haluavat olla parhaimmillaan. Minun näkökulmastani upeaa on se, että SB12 on täydellinen molemmille kohderyhmille ja hammaslääkäreillä on nyt todella tehokas uusi ase taistelussa pahanhajuista hengitystä vastaan“.

1 Bad breath (halitosis), NHS Choices, <http://www.nhs.uk/conditions Bad-breath//Pages/Introduction.aspx> (Accessed 5 March 2013).