mobile-menu-icon
badbreath_home

PAHANHAJUINEN
HENGITYS

PAHANHAJUINEN HENGITYS - MERKITTÄVÄ SOSIAALINEN HAITTA

Pahanhajuista hengitystä kutsutaan lääketieteen termein myös halitoosiksi. Tätä ikävää vaivaa esiintyy kaikenikäisillä miehillä ja naisilla. Tutkimusten mukaan pahanhajuinen hengitys vaivaa lähes 50 prosenttia väestöstä. Tutkimukset osoittavat, että pahalta haiseva hengitys on merkittävä sosiaalinen haitta. Hengityksen epämiellyttävä haju vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoon, vaikeuttaa sosiaalista elämää ja heikentää siten elämänlaatua1.

Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan tiedä hengityksensä epämiellyttävästä hajusta, sillä ihminen tottuu helposti oman elimistönsä hajuihin. Läheisellekin ihmiselle voi olla vaikea hienovaraisesti vihjata, että hengitys haisee.

bad_breath

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Hengityksen epämiellyttävä haju johtuu suuontelossa, hampaiden välissä ja kielen taka­osassa kasvavista bakteereista. Kun bakteerit hajottavat esimerkiksi ruoantähteitä, syntyy epämiellyttävän hajuisia rikkikaasuja, jotka tekevät hengityksen pahanhajuiseksi. Erityisen pahanhajuista hengitystä voivat aiheuttaa esimerkiksi alkoholi, kahvi, valkosipuli ja tupakka.

Lähes 90 prosentissa tapauksista hengityksen epämiellyttävä haju muodostuu suussa. Syynä voi olla puutteellinen suuhygienia, ientulehdus, hampaan tukikudosten tulehdus (parodontiitti) tai suun kuivuminen. Tietyt lääkitykset ja stressi voivat vähentää syljeneritystä, mikä taas tekee hengityksen pahanhajuiseksi. Aamulla lähes kaikkien hengitys on tunkkainen, mikä johtuu syljenerityksen vähenemisestä ja bakteerikannan muuttumisesta yön aikana.

PAHANHAJUINEN HENGITYS - SOSIAALINEN JA TERVEYDELLINEN HAITTA

Pahanhajuista hengitystä aiheuttaa pääasiassa kolme eri rikkiyhdistettä, joita muodostuu bakteerien pilkkoessa ruoantähteitä. Yksi näistä rikkiyhdisteistä on nimeltään metyylimerkaptaani ja sillä on havaittu yhteys myös ientulehdusten esiintyvyyteen2. Pahanhajuinen hengitys ja sitä aiheuttavat rikkiyhdisteet voivat siis muodostaa sosiaalisen vaivan lisäksi haittaa myös suun terveydelle.

MIKÄ AVUKSI?

Tieteellisesti tutkittu SB12-suuvesi on kehitetty neutraloimaan pahanhajuista hengitystä aiheuttavat rikkiyhdisteet. Patentoidun SB12-suuveden vaikutus neutraloi kaikki kolme pahanhajuista hengitystä aiheuttavaa rikkiyhdistettä ja tuo tutkitusti raikkaan hengityksen 12 tunniksi. Jos epäilet syyksi suun tulehdusta tai sairautta, kannattaa käydä hammaslääkärissä.

Lähteet:

1 Andrea Zürcher, Andreas Filippi, Dept of Oral Surgery, University of Basel. ‘Findings, Diagnoses and Results of a Halitosis Clinic over a Seven Year Period’. Schweiz Monatsschr Zahnmed. [Swiss Monthly Journal of Dentistry] 3/2012.

2 I Kleinberg, G Westbay: Salivary and metabolic factors involved in oral malodor formation J Perio 1992;63:768-775