mobile-menu-icon
children-badbreath-banner

LAPSET,
NUORET JA
PAHANHAJUINEN
HENGITYS

children-badbreath

VOIKO LAPSELLA OLLA PAHANHAJUINEN HENGITYS?

Pahanhajuinen hengitys ei vaivaa ainoastaan aikuisia, myös lapset ja nuoret voivat kärsiä siitä! Pahanhajuisen hengityksen syy nuorilla on yleensä plakin muodostuminen, joka johtuu heikosta suuhygieniasta. Plakki on ohut bakteerikalvo, joka kertyy hampaiden ja kielen pinnalle. Tästä syntyy rikkikaasuja, jotka tekevät hengityksen pahanhajuiseksi.

Nuorilla pahanhajuisen hengityksen syy löytyy monesti myös ruokavaliosta. Runsas maidon ja maitotuotteiden sekä sokeristen karkkien kulutus voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Hengittäminen suun kautta ja nielurisatulehdus voivat samoin aiheuttaa lasten pahanhajuista hengitystä.

Mistä nuoren pahanhajuinen hengitys johtuu?

Kasvavan lapsen ja nuoren kehossa tapahtuu paljon muutoksia, joista jotkut voivat vaikuttaa myös hengitykseen. Hormonitason vaihtelut vaikuttavat suun bakteerikantaan ja voivat altistaa ientulehdukselle ja plakin muodostumiselle. Sokeristen virvoitusjuomien käyttö, laihduttaminen ja osalla teini-ikäisistä tupakointi ovat muita yleisiä syitä pahanhajuiseen hengitykseen. Nuoret naiset voivat kärsiä turvonneista, vuotavista ja tulehtuneista ikenistä kuukautisten aikana tai ehkäisypillerien käytön yhteydessä. Tämä voi osaltaan johtaa pahanhajuiseen hengitykseen.

Miten lasten ja nuorten pahanhajuista hengitystä voi ehkäistä?

Teinivuodet ovat koettelemus sinänsä, mutta pahanhajuisen hengityksen ei tarvitse olla yksi niistä. Vanhempana voit auttaa lastasi huolehtimaan hyvästä suuhygieniasta ja ruokailutottumuksista jo pienestä pitäen, ja tukea näissä asioissa myös teini-ikäistä. Kannusta lasta syömään terveellisesti ja monipuolisesti, ja mieti tarpeen mukaan maitotuotteiden liiallisen käytön vähentämistä. Makeana jälkiruokana toimii pureskeltava hedelmä, esimerkiksi omena, jonka pureskelu huuhtoo samalla suusta ruoantähteitä. Rajoita makeiden syöntiä vaikka yhteen karkkipäivään tai jälkiruokaan viikossa.

Hampaiden harjaus on tärkeä opettaa säännölliseksi tavaksi aamuin illoin. Pieniä lapsia kannattaa auttaa hampaiden pesussa ainakin kouluikään asti ja pesun tehokkuutta on hyvä välillä pitää silmällä. Suomessa julkinen terveydenhuolto kutsuu lapsen säännöllisesti hammastarkastuksiin, mutta lapsi kannattaa tietysti viedä hammaslääkärille heti, jos on kipuja tai huolta suunterveydestä.

SB12-suuveden suositusikäraja on 12 vuotta, noudata pullon käyttöohjetta. Minttu-mentholin makuinen SB12 Mild -suuvesi on miedompi vaihtoehto, joten sitä on miellyttävä käyttää. SB12-suuvesi sisältää fluoria, sitä voi huoletta purskutella hampaiden pesun jälkeen. SB12-suuvesi on tutkittu turvalliseksi päivittäisessä käytössä. Tutustu SB12-tuotteisiin täällä.