mobile-menu-icon
toothpaste-banner

HAMMASTAHNA

toothpaste-thumbnail

HAMMASTAHNA – KESKEINEN OSA SUUNHOITOA

Hammastahna on pehmeä seos, joka auttaa poistamaan ruoanjämiä ja plakkia hampaista. Hammastahna on erittäin tärkeä osa hyvää suuhygieniaa, se parantaa selvästi hammasharjan puhdistavaa vaikutusta. Hammastahnoja on paljon erilaisia, mutta suurin osa niistä sisältää fluoria, joka vahvistaa hammaskiillettä ja ehkäisee hampaiden reikiintymistä, muut vaikuttavat ainesosat ehkäisevät plakkia, hammaskiveä ja iensairauksia. Jotta hammastahna toimii mahdollisimman hyvin, kiinnitä huomiota hampaiden harjauksen oikeaan tekniikkaan.

Hammastahnan ainesosat

Hammastahnan ainesosaluetteloa vaihtelee eri valmisteiden kesken, mutta suurin osa hammastahnoista sisältää seuraavia ainesosia:

  • Fluori vahvistaa hammaskiillettä ja ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Fluori on yleensä hammastahnojen vaikuttava ainesosa.
  • Vesi estää hammastahnaa kuivumasta.
  • Sidosaineet tasapainottavat hammastahnan rakennetta ja estävät kiinteiden ja nestemäisten ainesosien eriytymistä. Sidosaineina käytetään usein selluloosajohdannaisia, mutta luonnonkumeja, merilevä- ja mineraaliseoksia käytetään myös jonkin verran.
  • Kosteuttavia aineita, kuten glyseroli, propyleeni, glykoli ja sorbitoli, käytetään pitämään hammastahna pehmeänä ja kosteana.
  • Hankaavia aineita, yleensä kalkki- tai silikonipohjaisia, käytetään poistamaan ruoantähteitä ja tahroja hampaista. Hammastahnojen hankaavuus vaihtelee eri merkkien välillä, mutta yleissääntönä kannattaa valita vähemmän hankaavia tahnoja, jotta hammaskiille ei vahingoitu ja hampaita ala aristamaan.
  • Maku- ja väriaineita käytetään hammastahnan maun ja ulkonäön parantamiseksi. Monissa hammastahnoissa on lisäksi sakariinia, steviaa, ksylitolia tai muita makeutusaineita, jotka eivät aiheuta hampaiden reikiintymistä.
  • Säilöntäaineita lisätään hammastahnaan estämään bakteerien kasvua. Esimerkiksi säilöntäaineina voivat toimia alkoholit, bentsoaatit, folmaldehydi ja parabeenit.
  • Pesevät ainesosat muodostavat vaahtoa ja irrottavat plakkia, yleisimpiä ovat natriumlauryylisulfaatti ja sarkosyyli.

Erilaiset hammastahnat

Markkinoilla on laajat valikoimat eri tarkoituksiin suunniteltuja hammastahnoja. Saatavilla on esimerkiksi lapsille suunnattuja makuja, tahroja poistavia hammastahnoja tupakoitsijoille, sekä ientulehdusta, hammaskiveä ja herkkiä ikeniä huomioivia hammastahnoja. Jotkut hammastahnat yhdistävät näitä ominaisuuksia “all-in-one”-tuotteiksi. Keskustele hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa, jos et ole varma, mikä hammastahna on sinulle paras. Olipa hammastahnasi mikä hyvänsä, puhdista hampaiden ulkopintojen harjaamisen jälkeen myös hammasvälit. Tehokas suuvesi auttaa pitämään pahanhajuista hengitystä aiheuttavat rikkikaasut kurissa.