mobile-menu-icon
stained_teeth_banner

TAHRAT JA
VÄRJÄYTYMÄT
HAMPAISSA

stained-teeth-thumbnail

TAHRAT JA VÄRJÄYTYMÄT HAMPAISSA

Ikääntymisen myötä hampaiden pinnalle kertyy tahroja ja värjäytymiä, tämä johtuu useasta eri syystä. Osa tahroista ja värjäytymistä johtuu hampaan rakenteen muutoksista ja osa taas johtuu aineista, jotka aiheuttavat värimuutoksia hampaan pinnalle.1

Yleisimpiä syitä hampaiden värjäytymille ja tahroille

Lista yleisimmistä hampaiden värjäytymiä ja tahroja aiheuttavista syistä:

Tupakointi
Pahanhajuisen hengityksen lisäksi nikotiini ja terva jättävät hampaiden pinnalle ainesosia, jotka aiheuttavat hampaiden kellastumista.

Kahvi
Usko tai älä, mutta the Journal of the American Dental Association2 tutkimuksen mukaan kahvin aiheuttamat tahrat hampaissa on vaikeampi saada pois kuin tupakoinnin aiheuttamat tahrat.

Viini
New York Universityn tutkimuksen mukaan sekä valko- että punaviini voivat aiheuttaa hampaiden värjäytymistä. Molempien viinien hapokkuus vaikuttaa hampaiden pintaan ja hampaat altistuvat siten saamaan herkemmin tahroja tummista juomista.3

Tee
Värjääkö tee hampaita? Yllättäen vastaus on kyllä! Etenkin musta tee syyllistyy hampaiden värjäämiseen enemmän kuin kahvi. Teen luontaiset antioksidantit eli tanniinit toimivat hampaita värjäten ja niihin helposti kiinnittyen, jolloin hampaisiin tulee kellertäviä tahroja.

Näin estät hampaiden värjäytymistä joka päivä

Kun pohditaan keinoja poistaa hampaiden värjäytymiä, kannattaa pitää mielessä yksinkertaiset, käytetyt ja testatut menetelmät.

SB12 White -suuveden käyttö päivittäin auttaa poistamaan värjäytymiä ja ehkäisee uusien muodostumista. Sen lisäksi listasimme muutaman helpon vinkin, joiden avulla voit ehkäistä hampaiden värjäytymistä ja aloittaa hampaiden valkaisun kotona.

Juo pillillä
Mitä vähemmän värjäävät ainesosat ovat hampaiden kanssa tekemisissä, sitä pienempi on riski hampaiden värjäytymiselle. Siksi kannattaa kokeilla pilliä, kun tiedät juovasi hampaita värjääviä juomia.

Harjaa hampaat, puhdista hammasvälit
Kun harjaat hampaat ja puhdistat hammasvälit säännöllisesti, hampaiden pinnalle muodostuu vähemmän plakkia. Kun hampaiden pinnalla on plakkia, hampaiden pinnalle kiinnittyvät helpommin myös värjäytymiä aiheuttavat aineet.

Juo vettä
Kahvin, teen, viinin ja muiden värjäävien juomien jälkeen lasillinen vettä huuhtelee hampaita kevyesti. Vesi vie mukanaan hampaiden pinnalta osan värjäävistä ainesosista ja hampaat pysyvät valkoisempina.

Lopeta tupakointi
Lukuisten terveyshyötyjen lisäksi tupakoinnin lopettaminen tekee hyvää hampaiden värjäytymille ja tahroille. Kuten aikaisemmin on mainittu, nikotiini ja terva aiheuttavat värjäytymiä hampaisiin, joten tupakoinnin lopettaminen auttaa pääsemään eroon kellertävistä hampaista.

Kokeile, miten saat hampaistasi pois tahroja ja valkoisemman hymyn käyttämällä SB12 White -suuvettä kahden viikon ajan.

Lähteet:

1 British Dental Journal 190, 309 - 316 (2001) Published online: 24 March 2001 | doi:10.1038/sj.bdj.4800959

2 J Am Dent Assoc. 2012 May;143(5):e1-7. The effect of at-home bleaching and toothbrushing on removal of coffee and cigarette smoke stains and color stability of enamel.

3 New York University. Annual meeting of the International Association for Dental Research, Miami, April 1-4, 2009.