Pahanhajuisen hengityksen ehkäisy on useimmissa tapauksissa yksinkertaista, ja se alkaa aina hyvillä suuhygieniatottumuksilla. On nykyään hyvin tiedossa, että useimmat halitoositapaukset johtuvat haihtuvista rikkiyhdisteistä (VSC) – pahanhajuisista kaasuista, joita suun bakteerit tuottavat. Siksi pahaa hajua suusta voidaan ehkäistä vähentämällä ruoantähteiden tai bakteerien määrää suuontelossa tai muuttamalla VSC hajuttomiksi yhdisteiksi.³,4

Useat artikkelit ovat kuitenkin osoittaneet, että pelkkä hampaiden harjaaminen ei ehkä riitä ratkaisemaan ongelmaa. Tehokkain menetelmä halitoosin torjumiseksi yhdistää mekaaniset ja kemialliset rutiinit VSC:n vähentämiseksi sekä elämäntapamuutokset.³

Suuhygienia

Hampaiden harjauksen, suuveden käytön ja kielen puhdistuksen yhdistelmä on tehokkain tapa torjua pahanhajuista hengitystä, koska se vähentää bakteerimäärää ja alentaa ienongelmien riskiä.¹

Hampaiden harjaus, hammaslangan käyttö kahdesti päivässä sekä kielen puhdistus voivat suurelta osin vähentää pahaa hajua.

  • Harjaa hellävaraisesti hyvin lyhyin, vaakasuorin vedoin hampaan pinnan ja ienrajan yli.
  • Kielen puhdistus tulee suorittaa hellävaraisesti pienellä voimalla ja huolellisesti tehden kudosten vaurioitumisen välttämiseksi.
  • Suun huuhtelu voidaan suorittaa suuvedellä, joka sisältää klooriheksidiiniä ja sinkkiä – SB12 pääainesosat. Tämä yhdistelmä torjuu pahanhajuista hengitystä 12 tunnin ajan neutraloimalla suun pahanhajuiset rikkiyhdisteet sen sijaan, että paha haju vain peitettäisiin miellyttävillä aromeilla.²,⁵

Hammaslangan käyttö ja hammasproteesien asianmukainen säätö – silloin kun se on tarpeen – estävät myös ruoantähteiden kertymistä suuonteloon ja siten ehkäisevät halitoosia.⁶

Ruokavalio- ja elämäntapamuutokset

Pyri tekemään nämä päivittäiset muutokset pahanhajuisen hengityksen ongelmien korjaamiseksi¹:

  • Nesteytys – Runsas veden juominen edistää syljen tuotantoa ja toimii puhdistusaineena. Syljen puute aiheuttaa lisäksi bakteerien ja VSC kertymistä.⁷
  • Ruokavalio – Rasvaiset ja sokeripitoiset ruoat yhdistetään pahanhajuiseen hengitykseen. Vältä ruokia ja juomia, jotka aiheuttavat pahanhajuista hengitystä, kuten sipulia, valkosipulia, tonnikalaa, alkoholia ja kahvia.⁴
  • Tupakoinnin lopetus – Tupakkatuotteet jättävät hajua suuhun ja aiheuttavat myös kuivuutta ja iensairauksia.
  • Säännölliset hammastarkastukset - Hammaslääkärisi suositusten mukaan.

Milloin hakeutua hoitoon 

Ota yhteyttä lääkäriisi tai hammaslääkäriisi, jos pahanhajuinen hengitys jatkuu sen jälkeen, kun olet tehnyt elämäntapamuutoksia ja noudattanut suuhygieniasuosituksia.¹

Joissakin tapauksissa taustalla oleva terveysongelma on pahanhajuisen hengityksen syy. Terveydenhuollon ammattilainen voi auttaa sinua saamaan oikean diagnoosin ja hoidon.

VIITTEET

Mayo Clinic. Bad breath. https://www.mayoclinic.org/dis.... Accessed August 2, 2020.

2. Seemann R, Duarte da Conceicao M, Filippi A, et al. Halitosis management by the general dental practitioner- results of an International Consensus Workshop. J Breath Res. 2014;124(11):1205-1211. doi:10.1088/1752-7155/8/1/017101

3. Aung EE, Ueno M, Zaitsu T, Furukawa S, Kawaguchi Y. Effectiveness of three oral hygiene regimens on oral malodor reduction: A randomized clinical trial. Trials. 2015;16(1):1-8. doi:10.1186/s13063-015-0549-9

4. Bansal M, Veeresha K, Bansal V. Halitosis: A frequently ignored social condition. J Int Soc Prev Community Dent. 2011;1(1):9. doi:10.4103/2231-0762.86374

5. Aylikci B, Çolak H. Halitosis: From diagnosis to management. J Nat Sci Biol Med. 2013;4(1):14-23. doi:10.4103/0976-9668.107255

6. Zalewska A, Zatoński M, Jablonka-Strom A, Paradowska A, Kawala B, Litwin A. Halitosis - a common medical and social problem. A review on pathology, diagnosis and treatment. Acta Gastroenterol Belg. 2012;75(3):300-309.

7. Tonzetich J. Production and Origin of Oral Malodor: A Review of Mechanisms and Methods of Analysis. J Periodontol. 1977;48(1):13-20. doi:10.1902/jop.1977.48.1.13