mobile-menu-icon
dry-mouth

KUIVA SUU JA
PAHANHAJUINEN
HENGITYS

dry-mouth-thumbnail

KUIVA SUU JA PAHANHAJUINEN HENGITYS

Valkosipuli, mausteinen ruoka ja kahvi ovat tunnettuja pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia, mutta tiesitkö, että myös kuiva suu aiheuttaa pahanhajuista hengitystä? Kuiva suu eli xerostomia tarkoittaa sitä, että syljentuotanto ei riitä pitämään suuta kosteana. Syljellä on monta tärkeää tehtävää suussa, se mm. auttaa puhdistamaan suuta ja nielua bakteereista, suojaa limakalvoja ja hampaita, auttaa ruoan nielemistä ja aloittaa ruoansulatuksen. Kun ruoan jäänteet ja bakteerit jäävät kuivaan suuhun, alkaa syntyä rikkikaasuja, jotka aiheuttavat pahanhajuista hengitystä.

Mistä kuiva suu johtuu?

Kuiva suu on suhteellisen yleinen vaiva vanhemmilla henkilöillä, koska syljeneritys vähenee iän myötä. Kuivan suun oireita aiheuttavat myös monet lääkkeet, kuten jotkut antihistamiinit, psyykenlääkkeet, verenpainelääkkeet ja diureetit. (Kannattaa tutustua lääkkeen valmisteyhteenvetoon, josta selviävät yleisimmät haittavaikutukset.) Sairauksista mm. nivelreuma, diabetes, Parkinsonin tauti, Sjögrenin oireyhtymä ja syöpähoidot voivat olla syynä kuivaan suuhun. Perusterveillä kuiva suu ilmenee useimmin aamuisin tai liian vähäisen nesteytyksen seurauksena. Lisäksi rankka laihduttaminen, anoreksia, hormoniepätasapaino ja vaihdevuodet saattavat aiheuttaa suun kuivuutta.

"Aamuhengitys"

Pahanhajuinen hengitys pilaa aamusuukon rakkaalle eikä varsinaisesti tee oloa hehkeäksi! Aamuhengitys eli pahanhajuinen hengitys aamulla on kuitenkin tavallinen vaiva ja sitä esiintyy lähes kaikilla ihmisillä. Yön aikana syljeneritys luontaisesti vähentyy, jolloin suu kuivuu. Aamulla suu tuntuu tavallistakin kuivemmalta, jos on nukkunut suu auki.

Aamuhengityksestä pääsee eroon, kun juo vettä, harjaa hampaat ja kielen, sekä syö aamupalaa. Syljentuotanto palaa näin melko nopeasti normaalille tasolle. SB12-suuveden käyttö hampaiden harjauksen jälkeen on tehokas tapa karkoittaa pahanhajuinen aamuhengitys.

Vinkki! SB12-suuvedellä purskuttelu iltaisen huolellisen hampaidenpesun jälkeen antaa raikkautta myös aamuhengitykseen.

Eroon kuivan suun aiheuttamasta pahanhajuisesta hengityksestä!

Riittävä vedenjuonti päivän aikana pitää suun kosteutta yllä. Syljentuotantoa voi tehostaa käyttämällä xylitol-purukumia, samalla saa lisäsuojaa hampaille esimerkiksi ruokailun jälkeen. Hyvä suuhygienia eli hampaiden pesu aamuin illoin, hammasvälien ja kielen puhdistus, SB12-suuvesi ja säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat tärkeitä suun hyvinvoinnin kannalta.